futesokositas segitseg

Vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Távvezérlés.hu-n található termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topikba minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi "regisztráltaknak" jelzésű topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után.
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást - de a hozzászólás csak jóváhagyás után jelenik meg.

futesokositas segitseg

HozzászólásSzerző: hudejo » 2022.12.12. 15:52

Hello

Most olvastam a radiatoros futes okositas cikketeket https://tavvezerles.hu/?h=takarekossagi-tipp-radiatoros-kozponti-futes-okositasa, nagyon jo lett! Ugy dontottem hogy mi is belevagunk (a cikk alapjan Z-Wave rendszer lesz), ehhez kene par tanacs:

1. Most egy cirko kazanunk van, amihez egy Junkers/Bosch TR21 termosztat van. Ez a hasznalati utasitasa szerint 2.5-24V-al szabalyoz, ezt milyen Z-wave eszkozzel lehetne kivaltani?
2. Jelenleg a radiatorokon Herz termosztatok vannak, kepek: https://imgur.com/a/YY1JdA3, ehhez hozza lehet csatolni a Donexon Pro vagy a Varmo TZ Eco radiatortermosztatot?
3. Kinezetre a Donexon radiatortermosztat tetszik, mi a kulonbseg a Pro es a Varmo TZ Eco kozott?
4. A Donexon radiatortermosztathoz lehet venni vezetek nelkuli homerseklet szenzort, mint a Fibaro-hoz?
5. A Fibaro Radiator Thermostat Head ahogy nezem egy szines LEDel jelzi hogy epp mit csinal. En nem szeretem ha ejszaka LED-ek vilagitanak, ezt ki lehet kapcsolni?

Nagyon koszi!
hudejo

Re: futesokositas segitseg

HozzászólásSzerző: David » 2022.12.12. 16:40

hudejo írta:...Ugy dontottem hogy mi is belevagunk (a cikk alapjan Z-Wave rendszer lesz), ehhez kene par tanacs...

1. A kazán típusát kellene ismernünk. Szerintem ez a termosztát csak kapcsol vagy nem kapcsol, nem változtatja a feszültséget. Max. a fagyásvédelmet tudja jelezni a kisebb feszültséggel.
2. Ezek ugye nem termosztátok a képeiden, csak szelepek. Látszólag ezekre rá lehet simán tekerni a Donexont is, kb. nekem is ilyen van odahaza. De lásd a 3. képet a Donexon oldalán!
3. A legfőbb, hogy Pro már nem lesz (korábbi modell), talán 1 darab van még belőle. De alapvetően csak a külső más, a képességek nem változtak.
4. Nem. De használhatsz bármilyen Z-Wave-es eszközt az adott szobában, ami mér hőmérsékletet, és az alapján vezérelheted a radiátoron lévő szelepet. De akkor az már nem termosztátként fog működni, így a programozása bonyolultabb lesz, főleg egy egyszerűbb, pl. SmartThings vezérlőközpont esetén. Egyébént a DOnexon algoritmusa fel van arra készítve, hogy a hőmérséklet adat közvetlenül a radiátor mellől származik, és annál kevesebb bizonyosan a szoba hőmérséklete. Ennek megfelelően engedi is tovább fűteni, illetve lassan zárja el, a kívánt hőfok elérése után.
5. A kézikönyve szerint csak akkor világít, ha közel tartjuk a kezünket hozzá. Lásd a 7. oldalon. Csak az elem merülését jelzi fénnyel magától, kéretlenül.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: hudejo » 2022.12.12. 17:55

A kazán típusát kellene ismernünk. Szerintem ez a termosztát csak kapcsol vagy nem kapcsol, nem változtatja a feszültséget. Max. a fagyásvédelmet tudja jelezni a kisebb feszültséggel.

A kazan egy Junkers ZWR 24-3 KE, sajna nem talaltam hozza magyar hasznalati utmutatot a netem, de itt egy francia (?) https://www.manualscat.com/pt/junkers-cerastar-zwr-24-ke-manual?p=1
hudejo

HozzászólásSzerző: David » 2022.12.12. 19:35

hudejo írta:...A kazan egy Junkers ZWR 24-3 KE, sajna nem talaltam hozza magyar hasznalati utmutatot a netem, de itt egy francia (?) https://www.manualscat.com/pt/junkers-cerastar-zwr-24-ke-manual?p=1

Ez nekem nem sokat mond, de azt olvasom máshol, hogy ez kezel normál kontaktust adó termosztátokat is, csak át kell állítani arra. Ezt kellene kérned a gázszerelődtől, utána egy relével már kapcsolható.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: hudejo » 2022.12.13. 00:49

Par oras neten keresgeles update:

Ez a regi Junkers kazan es a hozza tartozo termosztat (a TR-21) egy 1-2-4 szabvany alapjan mukodik: ket vezetek az aram, a harmadik a szignal (ezt meg nem tudom, hogy PWM vagy egy valtozo ellenallas). De ahogy nezem valki megoldotta egy sima relevel (gondolom igy lesz OFF es MAX statusza): https://blog.pattyland.de/2019/12/01/alte-junkers-gastherme-smart-machen/. Csak ugye amit itt irnak nem Z-wave, de ahogy latom ti is arultok Z-wave relet, ami mukodik 24V-al.

Tudtok esetleg valakit/uzletet ajanlani akivel ezt at tudom beszelni a nagybevasarlas elott? A gazszerelomnek ez magas. Koszi!
hudejo

HozzászólásSzerző: David » 2022.12.13. 10:23

hudejo írta:...Tudtok esetleg valakit/uzletet ajanlani akivel ezt at tudom beszelni a nagybevasarlas elott? A gazszerelomnek ez magas. Koszi!

Nem 24V-os relé kell (bár lehet az is, akkor a kazántól kaphatja az áramot, nem kell külön tápellátás neki), hanem egy sima száraz kontakt relé (ami csak összezárja a kazánból jövő megfelelő két kábelt). A leírás szerint az összes hasonló kazán beállítható normál termosztát használatához is, amely pont annyit csinál, mint egy száraz kontakt relé. Ne okosotthonnal foglalkozó szakembertől kérdezd, hogyan kell a kazánt átkapcsolni ahhoz, hogy egy sima, mechanikus termosztáttal is működjön, ezt az adott kazánhoz értő szerelők tudják. Ha átállították, akkor már csak be-/kikapcsolgatja majd a relével a vezérlőközpont. Amit küldtél linket azon is ez történik, a relé 0 vagy 24 V-ot ad. Ha ehhez semmit nem kell a kazánon átkapcsolni, akkor jó, de én megkérdeznék egy gázszerelőt erről.
David

HozzászólásSzerző: hudejo » 2022.12.14. 11:31

Nah meg jo sok utanajarassal a kovetkezore jutottam:

Bar meg lehet oldani egy 24V-os relevel a thermosztat kapcsolgatasat, viszont ez egy folyamatos kapcsolo, annal nagyobb a feszultseg kulonbseg, minnel nagyobb a thermosztat altal mert es a kivant homerseklet kulonbseg. https://github.com/Strooom/SmartTherm/wiki/TR21-reverse-engineered.
Egy relevel csak 0/max teljesitmeny-en tudja mukodtetni, ami a Junkers szerint nem idealis, pazarlo: https://elektrotanya.com/content/wifi-termosztat-junkers-zwe-24-3-kazanhoz-0. Vagyis valoszinuleg amit nyerek az okos rendszerrel annak a nagyresze elveszik a nem idealis vezerles miatt.

Azert van ra megoldas, valaki visszafejlette a protokollt es csinalt hozza egy szabalyozo aramkort: https://github.com/Strooom/SmartTherm, viszont ez csak egy sima Wifin elerheto kezelofelutetet ad, meg hozza kell tenni valahogy a Z-Wave/egyeb protokoll-t.

Habar izgis projektnek tunik, a gazszerelo azt mondta errol a kazanrol, hogy olyan regi, hogyha szetmegy valoszinuleg nincs hozza alkatresz. Emiatt mi inkabb sporolunk egy modern kondenzacios kazanra, ami konnyen tud interfacelni a Z-wave protokollal.

Koszonom a segitseget David!
hudejo

HozzászólásSzerző: David » 2022.12.14. 12:04

hudejo írta:...Vagyis valoszinuleg amit nyerek az okos rendszerrel annak a nagyresze elveszik a nem idealis vezerles miatt...

Ezzel nem értek egyet, a legtöbb esetben manapság is csak ki-/bekapcsolni lehet a kazánokat, mégis takarékosan működik a többzónás fűtés. Ha nem akarod maximális teljesítménnyel működtetni, akkor egy ellenállás beiktatásával tetszőlegesen működhet, nagy hőmérséklet különbség meg nem lesz sosem, ha úgy programozod a termosztátot. De megoldható egy 0-10V-os relével és plusz áramkörrel, hogy akár az eredeti feszültségszintek között szabályozd, de nem látom értelmét ezen erőlködni. Normális körülmények között 0,2–0,5 fok különbségek esetén kapcsoljuk a kazánt, aminek állítható a vízhőfoka.
Azt mindenképpen támogatom, hogy a kazánt lecseréld egy modernebbre, mert azzal már nagyon sokat lehet megtakarítani. Lehet pl. OpenTherm szabvány szerint is működő, tudunk adni ahhoz is Z-Wave interfészt, ott lehet finomabban vezérelni (bár nem lesz nagy jelentősége már a zónák esetén).
David

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!