Mozgás érzékelők optimális helye a lakásban

Mozgás érzékelők optimális helye a lakásban

HozzászólásSzerző: ggtech65 » 2019.09.11. 10:43

Sziasztok!

Van valamilyen szabály vagy elv a mozgásérzékelők elhelyezésére, ha azok mind a házvédelem, mind a házvezérlés szerepét be kell, hogy töltsék (utóbbira mondjuk példa a világítás felkapcsolása automatikusan mozgásra).
Van egy olyan érzésem, hogy egy security-s máshová tenné a saját érzékelőit.

A helyzetet bonyolítja esetleg, hogy ez az eszköz az AEOTEC MultiSensor 6, azaz nem csak a mozgás, hanem az összes többi érzékelő esetén is optimális helyen kellene lennie.

köszönettel
ggtech65

Re: Mozgás érzékelők optimális helye a lakásban

HozzászólásSzerző: David » 2019.09.11. 10:58

ggtech65 írta:Van valamilyen szabály vagy elv a mozgásérzékelők elhelyezésére, ha azok mind a házvédelem, mind a házvezérlés szerepét be kell, hogy töltsék...

Nem gondolom, hogy lenne általános megoldás. Ha a riasztás miatt kell, akkor általában az ablakokat, vagy a lehetséges egyéb belépési pontokat kell látnia a mozgásérzékelőnek. Ha viszont mondjuk az éjjeli mozgáshoz kell irányfényt kapcsolni (pl. a hálóból a WC-be közlekedve), akkor valószínűleg a hálószoba ajtaját kellene „néznie”, és így tovább. Ha minél nagyobb területet kell „védeni”, akkor a plafon alá érdemes szerelni, mert onnan látni el legtávolabb úgy, hogy ne takarjon ki valamilyen tárgy a területből. Ha a kutya sötétben való mozgását segíteném irányfénnyel, akkor vélhetően egészen alacsonyra raknám. Ha a fényerőt kell mérni, akkor nem biztos, hogy az ablak felé érdemes irányítani...
A multiszenzor hőmérője miatt ideális lenne 1–2 méteres magasságban lennie, de ez nem praktikus általában a mozgásérzékeléshez, viszont egyszerűen kalkulálhatsz egy bizonyos hőmérséklet-különbséggel, ami a plafon és a padló között van, így elég pontosan meg lehet mondani a lakók által érzett aktuális hőfokot akkor is, ha a mennyezet alatt mérünk.
Bizonyosan egy riasztós cég a riasztáshoz szükséges ideális elhelyezést tartaná szem előtt, de itt ugye most több funkcióról van szó, így szerintem Neked kell kitalálni az ideális helyet. Előny viszont, hogy vezeték nélkül működik az AEOTEC is, így bármikor arrébb rakhatod, amíg nem találtad meg az ideális helyét, addig csak ideiglenesen rögzítsd!
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: ggtech65 » 2019.09.11. 14:11

Elfelejtettem írni ide (azaz egy másik szálon kérdeztem volna), hogy a szükséges áramot mindenképpen vezetéken vinném, nem elemmel működtetném (ez is szempont volt a választásban). Csak az álmennyezet jöhet számításba, valamint vásároltam hozzá álmennyezeti tartót is. Nincs sok esélyem a próbálkozásra :-)

Az extra kérdés pedig arra vonatkozott volna, hogy mivel nekem távolabbról kell vezetékeznem, hány szálat húzzak be? Másképpen fogalmazva, az eszköz a micro usb csatlakozóból hány szálat használ? Az 5v-hoz kettő elég volna.
ggtech65

HozzászólásSzerző: David » 2019.09.11. 15:38

ggtech65 írta:...Az 5v-hoz kettő elég volna.

Természetesen csak a két kábelt használja az USB-ből, amin a tápot kapja.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: ggtech65 » 2019.09.20. 12:53

Tudnál javasolni a micro usb-hez valamilyen tápfeladót (injektor), hogy ne kelljen barkácsolnom? Vagy egyszerűen vágjam le a kábel végét, és forrasszam? :-)
ggtech65

HozzászólásSzerző: David » 2019.09.20. 13:29

ggtech65 írta:Tudnál javasolni a micro usb-hez valamilyen tápfeladót (injektor)...

Ilyet sosem láttam.
ggtech65 írta:...vágjam le a kábel végét, és forrasszam?

Ilyet sokat láttam.
David

Vissza: Érzékelő