Mozgásérzékelő

Re: Mozgásérzékelő

HozzászólásSzerző: David » 2022.02.15. 17:31

CsJozsi írta:...A tippem két mozgásérzékelő de hátha van más megoldás is.
Üdv.

Ez ugye a terasz méretétől függ alapvetően... Ha az egyik végébe rakod az érzékelőt, akkor akár el is láthat a másik végéig, típustól függően. Ha lenne komolyabb belmagassága a terasznak, lehet, hogy a közepén a plafonra lehetne tenni. Nekünk a szegedi bemutató termünk belső közlekedőjében két szenzor van középen, mert egyrészt nagy a távolság, másrészt egy nyitott/nyíló ajtó kitakarhatna egyes helyiségekből kilépő embereket. Egy kamera mozgásérzékelés jelét is le lehet esetleg venni, bár ez már bonyolultabb lehet, kamerától függően. Az új Aeotec Multisensor 7 5 méterre lát el, ez gondolom kevés Neked. Ráadásul 0 fokig működik hivatalosan, fagyban nem. A Fibaro Motion Sensor -20 fokot is vállal, de nem tudom megmondani most, hogy az hány méterig lát rendesen.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2022.05.23. 20:56

Szia, valamiért a Fibaro motion sensor viszonylag gyakran beragad egy bizonyos lux értéken és nem működteti a világítást tök sötétben sem pedig 0 luxnál kellene felkapcsoljon. Tudsz erre valami megoldást, illetve mi ennek az oka?
CsJozsi

HozzászólásSzerző: R2-D2 » 2022.05.25. 10:41

CsJozsi írta:Szia, valamiért a Fibaro motion sensor viszonylag gyakran beragad egy bizonyos lux értéken és nem működteti a világítást tök sötétben sem pedig 0 luxnál kellene felkapcsoljon..

Szia,

Sajnos a Fibaro motion sensor-nál tapasztalható olykor az említett érték "beragadása".
Ez ellen annyit tehetsz, hogy ellenőrzöd a mozgásérzékelőd paramétereit.
Az ide tartozó két fontos paraméter az "Illuminance report - threshold" és az "Illuminance report - interval".
Mindkettő azért felel, hogy frissítésre kerüljenek az érzékelő által mért fénymennyiség adatai. A threshold-nál az utoljára elküldött fényértéktől való eltérést tudod beállítani (itt tehát csak akkor küld új adatot az érzékelő a vezérlőközpontnak, ha az érzékelőben mért érték legalább a threshold paraméterben rögzítettel kisebb vagy nagyobb mint a legutóbb kiküldött adat), az intervallumnál pedig egy fix időtartamot állíthatsz be ami rendszeresen kiküldi a fényértéket a változástól függetlenül (ezzel óvatosan, ha nem akarsz gyakran elemet cserélni).

De!

Véleményem szerint nem érdemes az automatizált világítás vezérlésbe a mért fény értéket is belevenni. Javaslom inkább az időintervallum vagy napszak vizsgálatát az érzékelővel (ÉS kapcsolatban), ugyanis ezekkel szinte azonos eredmény érhető el, de a működés sokkal stabilabb lesz, és a motion sensor-ban sem kell gyakran elemet cserélned.
Célszerű törekedni az automatizmusoknál a lehető legkisebb hibalehetőségre és egyszerűsíteni azt amennyire lehetséges.
Távvezérlés.hu adminsztrátor
R2-D2

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2022.05.25. 15:58

"Javaslom inkább az időintervallum vagy napszak vizsgálatát az érzékelővel (ÉS kapcsolatban)," ennek a beállításában tudnál segíteni, hogy hol találom ezeket a pramétereket?
CsJozsi

HozzászólásSzerző: R2-D2 » 2022.05.26. 15:43

CsJozsi írta:ennek a beállításában tudnál segíteni, hogy hol találom ezeket a pramétereket?

Ezeket nem paraméterezéssel tudod beállítani. Ahogy írtam, a jelenleg használt jelenetet kellene kiegészíteni a levizsgálásnál (ÉS kapcsolatban) egy változóval. Tehát a világítást vezérlő jelenet csak akkor futna le, amikor az általad választott időszak (napszak vagy időintervallum) ezt szükségessé teszi. Viszont a világítást vezérlő jelentek mellé létre kell hozni vagy a napszaknak vagy egy számodra megfelelő időintervallumnak egy változót, és ezt szintén jelenetek segítségével aktuális állapotban tartani.

Tehát ezeket hozd létre:

Változó létrehozása:
napszak (állapotok: nappale,este)

Bekapcsoló jelenet:
Ha
mozgásérzékelés = mozgás ÉS napszak = este
Akkor
Világítás = be

Kikapcsoló jelent:
Ha
mozgásérzékelés = nyugaom (fennállás 60 sec.) És napszak = este
Világítás = ki

Változó jelenet nappal:
Ha
időjárásállomás = napkelte
akkor
napszak = nappal

Változó jelenet este:
Ha
időjárásállomás = napnyugta
akkor
napszak = este

Ha a két állapotú változót létrehozod, majd megírod a fent leírt 4 jelenetet, akkor megfelelően fog működni a világítás automatizálás. Tartsd ezt a sorrendet, különben nem tudod a jelenetekben kiválasztani a változó vizsgálatát.
R2-D2

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2023.08.02. 12:37

Szia, mostanában nagyon gyakran előfordul, hogy a mosgásárzékelő fényérzéelője beragad bizonyos lux értéknél így nem kapcsolaja fel a világítást a beállított érték felett mert még este is a nappal érzékelt értéket mutatja. Van erre esetleg megoldás vagy nézzek valamilyen megbízhatóbb mozgásérzékelőt? Ha igen melyiket javaslod? Fibaro rendszert használok az érzékelő és a központ is az. Üdv. Józsi
CsJozsi

HozzászólásSzerző: Sonny » 2023.08.03. 09:24

Szia. Első lépésként egy elemcserét javasolnék. Ha ettől nem javul, akkor le kellene ellenőrizni, hogy a fényerő riportolásra vonatkozó paraméterek a kívánt értékekre vannak-e beállítva. Ezekről volt szó itt régebben. Ha ezek is jók és még mindig nem küld értékeket, akkor esetleg egy reset-et és újrapárosítást lenne érdemes kipróbálni.
Sonny
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2023.08.19. 15:17

Szia, csináltam egy scene-t amivel elvileg akkor kellene felkapcsolni a villanynak mozgásra ha a fényerő 10 lux alatt van. Nem tudom miért de fényes nappal is felkapcsol. Szerettem volna beilleszteni ide a scene fotóját de nem sikerült ezek szerint nem tudom hogy kell. (Imac-t használok. Tudnál ebben segíteni?
CsJozsi

HozzászólásSzerző: David » 2023.08.21. 08:56

CsJozsi írta:...akkor kellene felkapcsolni a villanynak mozgásra ha a fényerő 10 lux alatt van....

És mekkora fényerőt mutat ilyenkor (amikor kapcsolja a lámpát feleslegesen) a szenzorod? Mert 10 lux az igen csak világos még, 1 luxnál is lehet bőven olvasni. A valóban sötét (amikor van értelme a világításnak) az jóval 1 lux alatt van. A legtöbb fényérzékelő sajnos nem tud kisebb értékeket mérni, de pl. az Aeotec Trisensor igen (lásd erről a cikkünket ITT). Kép linkjét lehet csak beilleszteni a posztodba, tehát előbb fel kell tenned egy nyilvánosan elérhető helyre a neten.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

Előző

Vissza: Világítás