Mi a különbség a Z-Wave és a Zigbee között?

Mindkét technológiát az okosotthon készülékek közötti, vezeték nélküli kommunikációra tervezték, és mindkettő népszerű. De miért érdemes inkább a Z-Wave-et választani, és együtt tudnak-e működni a különbözőképpen kommunikáló okoseszközök?

Mit tudnak, és mi közös, illetve különböző bennük?

A legtöbb okosotthon készüléknek szüksége van vezérlőközpontra, ami összeköti azokat a WiFi-hálózattal. Ahhoz, hogy ezek az okoseszközök kommunikáljanak a központtal, illetve közvetve egymással, pedig szükség van egy kommunikációs protokollra, mint a Z-Wave vagy a Zigbee. Olyasmi ez, mint a Bluetooth, csak kifejezetten okosotthonhoz.

De miért nem használnak ezek a készülékek szimplán csak WiFi-t? Mert túlzás lenne, leterhelné a hálózatot, és sokkal több energiát is használnának, mint Z-Wave-vel, Zigbee-vel. Ráadásul utóbbiak esetében ún. mesh hálózat jöhet létre, ami azt jelenti, hogy az okoseszközök képesek jeltovábbítóként funkcionálni (már amelyik), ami nagyobb lakásokban, házakban, irodákban elég praktikus. Egy szó mint száz, ha okosotthonról van szó, nem hiába a legelterjedtebb a Z-Wave és a Zigbee technológia, AES 128 titkosítást használnak, tehát biztonságosak is.

Ha okosotthont építesz ki, akkor valószínűleg automatizálnál is, azaz pl. ha ajtónyitást jelez az érzékelő, akkor beindul a sziréna vagy felgyulladnak a fények a folyosón, stb. Így sok, különböző fajta okosotthon készüléknek kell kompatibilisnek lennie, főleg ha később újabb okoseszközöket szereznénk be. Érdemes tehát jól megfontolni a kommunikációs protokoll kiválasztásánál, mennyi eszköz használható vele, mennyire rugalmas a rendszer. Ilyen szempontból a Z-Wave és a Zigbee hasonló: több száz gyártó 1000–2000 közötti számú terméke használja egyik vagy másik protokollt, és bár a Z-Wave-ben meggyőző, hogy az USA-ban 10 biztonsági cég közül 9 ezt választja, azért a Zigbee-t is fontos márkák alkalmazzák.

Z-Wave vs. ZigBee
Különbség a Z-Wave és a Zigbee között, hogy különböző rádiófrekvencián kommunikálnak, ami azt eredményezi, hogy bár a Zigbee némileg több adatot tud közvetíteni, a Z-Wave messzebbre. De okosotthon estében ezek nem igazán lényegesek, hiszen a mesh hálózat áthidalja a távolságokat, és amúgy sem kell sok adatot továbbítani. Viszont ha már frekvencia: a Zigbee mindenhol ugyanazon a frekvencián működik, míg a Z-Wave-es készülékek frekvenciái eltérnek különböző régiókban, pl. más az USA-ban és más Európában.

Lényegesebb különbség, hogy míg a Z-Wave egy szabadalmazott sztenderd, amelynek chipsetje és hitelesítése egyetlen gyártótól, a Sigma Designs-tól érhető el, addig a Zigbee egy nyitott sztenderd jóval lazább hitelesítési folyamattal. Így bár talán a Zigbee-s termékek alacsonyabb árúak lehetnek a procedúrák kihagyásával, a Z-Wave-es termékek a szigorú előírások miatt megbízhatóbbak. És igazából ez az a pont, ahol mi inkább a Z-Wave mellett tesszük le a garast: a fejlesztés biztosabb, hiszen a nyitott sztenderd bár rugalmasabb a Zigbee esetében, egyáltalán nem garantált, hogy a készülékek, szoftverek fejlesztése töretlen, ráadásul biztonságosabb is a Z-Wave, hiszen, amit bárki fejleszthet, az feltörhetőbb is. Továbbá van még egy ok: a vezérlőközpontok, hiszen számos kiemelkedő minőségű és elismert Z-Wave-es vezérlőközpont található.

Kompatibilis egymással a két technológia?

Nem, alapvetően a Z-Wave-es készülékek nem kompatibilisek a Zigbee-t használókkal, de mint az előbb említettük, léteznek, sőt egyre terjednek az olyan vezérlőközpontok, amik képesek mindkét protokoll kezelésére (pl Zipatile, Zipabox Zigbee bővítőmodullal, Vera Plus és Secure). Különböző okostermékek vásárlásakor érdemes erre is figyelni, de a kompatibilitás ellenőrzése még akkor is ajánlott, ha a két okosotthon készülék kommunikációja ugyanazon protokoll használatán alapszik (mindkettő Z-Wave-es pl.). Nem győzzük hangsúlyozni, hogy érdemes a gyártónál, forgalmazónál érdeklődni erről mindig!

(Forrás: How-To Geek, Securifi blog)

.