Fűtésszabályozó termosztát okosítása

Vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Távvezérlés.hu-n található termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topikba minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi "regisztráltaknak" jelzésű topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után.
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást - de a hozzászólás csak jóváhagyás után jelenik meg.

Fűtésszabályozó termosztát okosítása

HozzászólásSzerző: Brazzo83 » 2019.11.04. 23:11

Tisztelt Cím!

Fibaro z-wave okos termékcsaláddal szeretném meglévő fűtésrendszeremet felokosítani. Jelenleg Siemens RDE 10.1 fali fűtésszabályozó termosztátom van. Ez egy On/Off kapcsolójellel indítja el a fűtést a radiátorokhoz.

Ezt szeretném a Fibaro radiátortermosztátra cserélni, amennyiben lehetséges. Ugyanis nem értem, hogy fogja bekapcsolni ezen központi "kapcsolót", hogy ha a fürdőben 24 fokot szeretnék, míg a többiben 22 a megfelelő. Milyen eszközzel tudom ezt lecserélni/ megvalósítani?

Köszönettel:
Brazzo
Brazzo83

Re: Fűtésszabályozó termosztát okosítása

HozzászólásSzerző: David » 2019.11.05. 10:09

Brazzo83 írta:...Fibaro z-wave okos termékcsaláddal szeretném meglévő fűtésrendszeremet felokosítani...

Kedves Brazzo!
Folytathatjuk EBBEN a topikban? Azaz van regisztrációs kártyád a fórumunkhoz? A Fibaro központ megvan már, vagy csak tervezed, hogy azt használod?
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: Brazzo83 » 2019.11.06. 01:47

Szia Dávid!

Még nem vásároltam. Fibaro Home Center Lite-ot terveztem venni, persze ha az említett problémára van megoldás, csak akkor vágnék bele.
Brazzo83

HozzászólásSzerző: David » 2019.11.06. 10:22

Brazzo83 írta:...Fibaro Home Center Lite-ot terveztem venni...

A jelenlegi Fibaro központokat nem javasoljuk (lassú, régi Z-Wave chipet használnak, és már le is vettük őket a kínálatunkból), a HC Lite helyett a jóval olcsóbb és gyorsabb ZipaMicro-t, vagy a sokkal többet tudó és bővíthető Zipabox 2-t ajánlom.
Valóban, ha csak egyetlen helyen van egy fali termosztát, akkor nem lehet a különböző szobák hőmérsékletét külön szabályozni. Ehhez külön működtethető fűtési körök, és szobánként hőmérsékletet mérő eszköz kellene. Vagy amit Te is írtál: radiátorszelepek. De ekkor is marad az a probléma, hogy a kazánt jelenleg csak egyetlen helyen mért hőmérséklet alapján kapcsolja egy termosztát. Ha azon a helyen elég meleg van, akkor hiába van hidegebb a fürdőben, és hiába nyitja ki az ottani Z-Wave-es radiátorszelep a radiátort, nem lesz fűtés, hiszen a kazánt nem indította el a központi helyen lévő termosztát.
A megoldás valami olyasmi lehetne (már ha jól értem a mostani rendszert, és valóban egy kazánt indít egy termosztát, és egy fűtési körön van minden szoba minden radiátora), hogy egy Z-Wave-es relével vezérled mostantól a kazánt (nem egy adott helyen lévő termosztáttal), amely relét a központ bekapcsolja, ha bármelyik szobában a kívánt hőmérsékletnél hidegebb „időjárást” lát. Ahol kell a meleg, ott a radiátorszelepek kinyitnak, ahol elérte a kívánt hőmérsékletet, ott lezárnak. Ehhez hőmérséklet-szenzoros radiátorszelepek elegendőek (nem mind ilyen a kínálatunkban!), de lehet akár egy multiszenzor is egy-egy szobában, ami hőmérsékletet mér. De pl. a Qubino termosztáthoz is van hőmérsékletszenzor, így nem csak kapcsolhatja a kazánt, de abban a szobában (a mostani termosztát helyén), ő már a hőmérsékletet is meg tudja mondani.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: Brazzo83 » 2019.11.14. 23:04

már ha jól értem a mostani rendszert, és valóban egy kazánt indít egy termosztát, és egy fűtési körön van minden szoba minden radiátora

Úgy gondolom, igen, ez a helyzet. Egy cső jön be a lakásba, azon van egy hőmennyiség mérő ( Supercal 539 ) és ez előtt van egy Siemens STA23 Termoelektromos szelepmozgató motor. A nappaliban meg az említett Siemens RDE 10.1 fűtésszabályozó termosztát. A fali termosztáttal lehet kapcsolni az egy körön lévő fűtést, így minden radiátorom egyszerre kezd fűteni.

Nagyon elgondolkodtam a Zipabox 2 vezérlőegységen, tetszik. Anno azért zártam ki, mert ahogy elsőre láttam csak cloud service szolgáltatása van és én nem szerettem volna a lakásban lévő eszközöket kiengedni az internetre.

A megoldásod tetszik. Az működhet, ha a fali termosztátom mögé bekötök egy Qubino On/Off termostát kapcsolót (vagy amit ajánlottál Qubino PWM kapcsolót). Akkor fokozatosan tudom a radiátor termosztátokat lecserélni és tud működni a jelenlegi rendszerem "manuálisan" és a zipato központi egységgel.
Brazzo83

HozzászólásSzerző: David » 2019.11.15. 10:38

Brazzo83 írta:...Anno azért zártam ki, mert ahogy elsőre láttam csak cloud service szolgáltatása van és én nem szerettem volna a lakásban lévő eszközöket kiengedni az internetre...

Szerintem az okosotthon egyik előnye a távolról történő irányítás, menedzselés. Attól nem férnék, hogy az interneten van egy felület, alkalmazás, ahol a te felhasználóneveddel és jelszavaddal be lehet lépni. Még akkor sem, ha a bejárati ajtódat is lehet nyitni a vezérlőközponton át, ugyanis:
– nem hallottunk olyanról, hogy bármilyen hacker kitalálta volna, hogy egy adott márkájú okosotthon internetes felületén milyen névvel és jelszóval rendelkező felhasználók vannak, és belépett volna bárkihez.
– Tegyük fel, hogy az utcán eldobsz egy papírt, rajta mondjuk az, hogy Fibaro, neved, jelszavad. Ezt valaki megtalálja, és belép. Ebben az extrém – nem igazán életszerű – esetben mondjuk kapcsolgathatja a világítást. De ha az ajtód is nyitható, kinyitja az ajtódat. Ettől még nem tudja, hogy a világban hol az az ajtó, amely éppen kinyílt, Te meg azonnal kaphatsz erről a belépésről és tevékenységről értesítést. Ja, és ha be volt élesítve a riasztó panel, akkor még annak a kódját is ki kellene találnia, hogy ne legyen riasztás...
Igen, amit írtál az működhet, illetve elég egy sima relé/kapcsoló, még csak hőmérsékletmérést sem kell tudnia, amint van egy másik eszköz a helyiségben, amin van hőmérő (pl. egy ilyen radiátorszelep).
David

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!