Melyik központot válasszam?

Vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Távvezérlés.hu-n található termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topikba minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi "regisztráltaknak" jelzésű topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után.
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást - de a hozzászólás csak jóváhagyás után jelenik meg.

Melyik központot válasszam?

HozzászólásSzerző: Certee » 2019.12.04. 18:48

Sziasztok.

El szeretném kezdeni okosítani a családi házamat. Jelenleg még nincs benne semmi okos eszköz (a ház részéről). Van IP kamera rendszerem amit mindenképpen szeretnék hozzá kapcsolni. Ezenkívül van riasztó is, amit szintén szeretnék hozzá kapcsolni, de tervben van, hogy a jelenlegi mozgásérzékelős rendszert le akarom cserélni nyitásérzékelősre a nyílászárókon, mert van hogy otthon kell hagynunk a kutyánkat és a mozgásérzékelő emiatt nem jó. Az lenne a kérédésem, hogy milyen központtal induljak el, hogy a későbbiekben se okozzon gondot a bővíthetőség?
Certee

Re: Melyik központot válasszam?

HozzászólásSzerző: David » 2019.12.05. 10:22

Certee írta:Van IP kamera rendszerem amit mindenképpen szeretnék hozzá kapcsolni...

Egy IP-kamera rendszert nem igen lehet egy okosotthon-központhoz kapcsolni. Mi lenne a célja ennek, és mit kellene tudnia? Max. 1-1 kamera élőképét meg lehet jeleníteni a központ kezelőfelületén is, de ennek sok haszna nincs.
Milyen márkájú riasztó van, és mi a pontos típusa? Nem minden fajta riasztón van megfelelő kimenet. Ha lecserélnéd, akkor nem gond, mert Z-Wave-es nyitásérzékelőkkel már biztos megoldható minden.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: Certee » 2019.12.09. 17:31

David írta:
Certee írta:Van IP kamera rendszerem amit mindenképpen szeretnék hozzá kapcsolni...

Egy IP-kamera rendszert nem igen lehet egy okosotthon-központhoz kapcsolni. Mi lenne a célja ennek, és mit kellene tudnia? Max. 1-1 kamera élőképét meg lehet jeleníteni a központ kezelőfelületén is, de ennek sok haszna nincs.
Milyen márkájú riasztó van, és mi a pontos típusa? Nem minden fajta riasztón van megfelelő kimenet. Ha lecserélnéd, akkor nem gond, mert Z-Wave-es nyitásérzékelőkkel már biztos megoldható minden.

Az lenne a lényeg, hogy egy felületen / applikációban legyen majd minden és a kamerarögzítő appja egyébként sem a legjobb. Én azt olvastam, hogy pont az IP kamerákat lehet egyszerűen hozzárendelni az okos otthonhoz. Ezért kérdeztem.
A riasztó Matrix 832. Ezt is jó lenne meghagyni, mert ezen keresztül van a kivonuló szolgálat. Esetleg azt hozzá lehet kötni, hogy ha riasztás van akkor jelzi az applikácio.
Certee

HozzászólásSzerző: David » 2019.12.10. 10:06

Certee írta:...Az lenne a lényeg, hogy egy felületen / applikációban legyen majd minden és a kamerarögzítő appja egyébként sem a legjobb...

Na, erre nem igen alkalmas egyik vezérlőközpont szoftvere sem. Bizonyosan többet tud és kényelmesebb a kamerához kapott alkalmazás. Azt meg lehet tenni, hogy az MJPEG stream megjelenjen a vezérlőközpont felületén, egyszerre egy, különösebb lehetőségek (pl. zoom) nélkül.
Az általunk ismert okosotthon-központokhoz bizonyos Satel, DSC, Paradox riasztókat lehet illeszteni, de a Matrix-ról nem tudunk, hogy bármivel kompatibilis lenne. Ha van rajta vezetékes kimenet, ami mondjuk akkor ad jelet, ha riasztás van (vagy olyan lábak, amin épp élesíteni vagy kikapcsolni lehet), akkor ezt a jelet bemenettel rendelkező reléhez (pl. Fibaro Smart Implant) hozzá lehet kötni, és akkor a vezérlőközpont már tud a riasztás tényéről. Másik lehetőség, hogy a riasztóhoz csatlakozó nyitás- és mozgásérzékelőket párhuzamosan rákötöd az okosotthon központjára is, vagy az előbb említett bemenettel bíró relén át, vagy pl. a Zipato Security modulján át. Harmadik lehetőség, hogy a mostani riasztóközpontot lecseréled kompatibilis típusra.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: harrerp » 2020.05.13. 14:59

Sziasztok!

Mely központok vásárlása jöhet szóba, ha gépészeti eszközöket is szeretnék az okos-otthonba bekötni? Gondolok itt hőcserélős szellőzőre, hőszivattyúra, KNX, modbus RS 485 eszközökre. A Fibaro-nál nem találtam ezzel kapcsolatban semmit. A Zipato-nál van KNX, de modbus-t ott sem láttam. Ezen kívül persze a teljes hűtés, fűtés, árnyékolás vezérlést is a központon keresztül vezérelném az osztó-gyűjtőre szerelt szelepeken, és a keringetőszivattyún az AOTEC multiszenzorok felhasználásával.
harrerp

HozzászólásSzerző: T800 » 2020.05.14. 08:23

harrerp írta:...KNX, modbus RS 485 eszközökre...

Szia!

ComfortClick Jigsaw KNX. Ez a központ KNX vezérlővel szerelt. USB porton bővíthető Modbus és Z-wave modulokkal.Fenti igényekre ez a megfelelő választás.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Hasta La Vista, Baby!
T800

HozzászólásSzerző: harrerp » 2020.05.15. 19:57

Szia!

Sehol nincs ár hozzá az interneten. Bizonyára ezért nem is merült fel eddig lehetőségként számomra. A KNX csak opció lenne a jövőre nézve, de az ilyen rendszerek ára miatt valószínűleg le kell róla mondanom. Viszont jól látom, hogy a Zipato Serial Module-ban van ModBus támogatás? Mi a véleményed róla?
harrerp

HozzászólásSzerző: T800 » 2020.05.15. 20:21

Szia!

KNX alkalmazása otthoni rendszerekben nem jellemző, de ajánlatot kérhetsz rá minden további nélkül. Modbus elérhető Zipato rendszerében, viszont csak kompatibilis eszközöket kezel a protokolon. Ha szeretnél egy olyan eszközt modbuson vezérelni, ami nem támogatott, Zipatóék "Professional hour" szolgáltatás keretében lefejlesztik.
Colibri központot javasolnám. Ebben van Z-wave és opcionálisan Modbus modullal bővíthető. Az alábbi tutorial videó ezt mutaja be: link...
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Hasta La Vista, Baby!
T800

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!