Szervusztok,
Nem rég vásároltam egy Fibaro Home Center Lite központot és zwave egységeket hozzá, alap cél a fűtésvezérlés és mellé az egyéb dolgok vezérlése.
Vásároltam 5 db PoPP radiátor szelepet ami egyben helyiség hőmérséklet érzéskelő is. Van egy új Veissmann kazánom ami nem dolgozott együtt a régi rendszeremmel és ehhez kellene egy új fűtésvezérlő rendszert kiépíteni.
A cél az lenne, hogy 5 fűtési zónát alakítok ki ( 5 radiátor helyiségenként 1 db) amik 1 db Fibaro relay switch-et vezérelnek ami kazán termosztát bemenetét vezérli. Így ha bármelyik radiátor fűtési jelet generál akkor a Fibaro relay switch -en keresztül vezérelve a kazán elkezd fűteni. és a fűtés csak azokra a radiátorokra (zónákra) megy ahol szükséges, ha egyik radiátor sem kér fűtést lekapcsol a kazán.
A panelek között található egy fűtés vezérlő panel (Heating panel) itt beállítottam a 5 db fűtési zónát és azok hőmérséklet (programozottan, napi 4 kapcsolás (nem sok de elég)) vezérlését. Ettől fogva a radiátorokon lévő termosztát szelepek ennek megfelelően szabályozták a radiátorokat.
Nem mertem rákötni egyből a kazánra a rendszert (még jó hogy előrelátó voltam), így létrehoztam egy próbakapcsolást ami egy kétpólusú Fibaro relay switch (2-1,5 kW) állt , aminek az egyik pólusa a kazán helyett egy izzót kapcsolgat jelen pillanatban.
Összekapcsoltam a két rendszert a Linked Devices panelen keresztül. Főeszközként (main device) a adott zóna radiátor hőmérséklet érzékelőjét állítottam be (érdekes hogy csak hőmérőt lehet beállítani, és nem egy belső változót, vagy a Heating panel változóját ami a vezérli majd a kazánt (jelenleg a Próbalámpát). Ezt elvégeztem az mind az öt zónában.
És elindítottam az egészet.
A radiátor hőmérők érzékelnek, amikor a hőmérséklet alacsonyabb mint a beállított érték akkor a termosztát szelep nyit amikor magasabb akkor a termosztát szelep zár. De viszont a kazán vezérlés az kaotikus. Ki - be kapcsolgat (ezért szerencse, hogy nem tettem rá a kazánt elsőre, hanem csak egy 230 v -os led lámpát).
Visszanéztem a Event history panelt ahol észrevettem, hogy a bekapcsolások azok mindig 60 másodpercig tartanak (eddig ég a lámpa (eddig menne a kazán).
Azt figyeltem meg, hogy percenként történik a rendszer paramétereinek elellenőrzése, ha a intervallumban történik bármelyik hőmérséklet érzékelőn változás (akár lefelé akár felfelé) akkor kapcsolás történik, vagy be vagy ki (ellentétes mint ami volt), így valójában a felfűtési szakaszban amikor a szobákban folyamatosan változik a hőmérséklet akkor percenként kapcsol be és ki egy más után. (ez előbb utóbb gallyra vágná a kazánt).
Jelen pillanatban a nappaliban van egy egyszerű (nem része a eddig leírt vezérlésnek) termosztát ami a nappali hőmérsékletét méri és az vezérli a kazánt, így van fűtésünk, de csak akkor amikor a nappalai külön termosztátja indítja a kazánt.
A következő kérdéseim volnának:
1.Hogy kell a fűtés vezérlést beállítani, mit rontottam el (nincs termosztátom (Zwave-s) mert az is csak egy zónát kezelne, amim van abból szeretném megoldani ha lehet, ha nem akkor még vásárlok...?
2. Amikor a Fűtés vezérlést összerendelem akkor biztos, hogy a hőmérséklet érzékelőket (csak azt engedi a rendszer) kel összerendelnem vele?
3. Nem szeretném az 5 zónás fűtésrendszer vezérlésem Jelentet (sences) vezérléssel leprogramozni, vagy a csak az a megoldás létezik?
4. Lehetséges volna a Heating panel kimeneteként egy külső változót (merkert PLC hasonlat) állítgatni (be - ki), amit hozzárendelni a Fibaro relay switch -hez , vagy jelentben leprogramozni?
3. Van valakinek egyéb ötlete, az egyszerűbb több zónás fűtés vezérléshez.
Elnézést a hosszú leírásért és ha rájövök, hogy kell majd képeket is csatolok.
Előre is köszi a segítséget!
Üdv,
István