Padlófűtési rendszer "felokosítása"

Vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Távvezérlés.hu-n található termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topikba minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi "regisztráltaknak" jelzésű topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után.
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást - de a hozzászólás csak jóváhagyás után jelenik meg.

Padlófűtési rendszer "felokosítása"

HozzászólásSzerző: Zsombor » 2025.02.24. 10:18

Most költöztem be egy lakásba ahol beüzemeltem egy miniPC-vel HomeAssistant-ot. Sikeresen tudok világítást és redőnyt vezérelni. Keresem a Zigbee kapcsolódási lehetőségeket de van okos mosógép ami Wifis és a meglévő nem okos 433Mhz távirányítós redőnyöket egy wifis eszközzel tudtam kapcsolni sikeresen.

A következő lépés a fűtési rendszer vezérlésének korszerűsítése. Ebben kérem tanácsukat.
Vizes padlófűtés van (hátközponti kazánnal). 3db COMPUTHERM Q3 - digitális szobatermosztát
COMPUTHERM Q4Z - zónavezérlő
9 kör, elektromos szelepekkel - 3 zónára osztva jelenleg

Szeretnék 7 zónát kialakítani, ha lehet/érdemes padló hőmérséklet mérést alkalmazni és HomeAssistant vezérlési lehetőséget - azaz a jelenlegi Computherm eszközöket cserélni.
A szobákba lehetőleg ízléses, minimalista kijelzőt/termosztátot - mint pl a Heatit Z-Temp2 (RAL 9003) - de kijelző nem is szükséges minden zónának a HomeAssistant miatt. Most fogunk padló burkolatot cserélni ezért padló hőérzékelő most beépíthető.
Tudnának javasolni megfelelő eszközöket?
Zsombor

Re: Padlófűtési rendszer "felokosítása"

HozzászólásSzerző: David » 2025.02.24. 17:01

Zsombor írta:...A szobákba lehetőleg ízléses, minimalista kijelzőt/termosztátot - mint pl a Heatit Z-Temp2 (RAL 9003) - de kijelző nem is szükséges minden zónának a HomeAssistant miatt..

Kedves Zsombor! Jól értem, hogy Zigbee eszközökre bíznád a vezérlést a lakásban? Erről lebeszélnélek, inkább a Z-Wave felé terelnénk. A Zigbee nem való társasházba, mert a szomszédok Wifi-hálózatai gondokat okozhatnak az azonos frekvencia és a két azonos csatorna között. Ha még nincs Z-Wave a Home Assistant-os PC-n, akkor EZ a legprofibb adapterünk jelenleg. Ráadásul Zigbee-t, Bluetooth-ot és Thread hálózatot is hozzáad a Home Assistant-hoz., hogy nem csak Z-Wave-et (a Thread Matter-kompatibilis eszközökhöz jöhet jól jövőben). Másik lehetőség – ha a mini PC-t másra is tudnád használni – a Home Assitant-ot tartalmazó komplett központunk, abban van Z-Wave és Zigbee is.
Szóval ha van Z-Wave, akkor egy Z-Wave termosztátra és egy fűtésvezérlőre lesz még szükség. a Z-Temp2 vagy éppen az IR2900 tetszőleges helyre helyezhető, akár mobil termosztátként is használható eszközök. Utóbbi nyáron az infra klímát is vezérli. A Z-Temp3 szintén elemes (tehát nem kell neki a falban szerelvénydoboz 230V-tal), azoknak javasoljuk, akik a fali kapcsolóik mellé, akár azokkal közös sorolókeretbe (ha az a System55 szabvány szerinti méretű) helyeznék el a termosztátot. Arról is lebeszélnélek, hogy kijelző és gomb nélkül, mondjuk egy elemes multiszenzor vagy egy fali kapcsolóba épített hőmérővel váltsa ki a termosztátot. Egyrészt, mert padlószenzor csak valódi termosztátokhoz van, és azokhoz 230V is kell (így a korábbi elemes modellek már ki is estek), másrészt pl. vendégek, takarítőnő miatt azért nem ártana egy lehetőség, hogy ne csak a Home Assistant-on keresztül lehessen hőfokot állítani. Ahol kell a padlószenzor, oda bizony szerelvénydobozba beépíthető termosztát kellene (pl. Z-TRM6 vagy egy Heltun). Ha ragaszkodsz a kijelző és gomb nélküli megoldáshoz, akkor a Heltun termosztátként is használható reléje jöhet még szóba, de ez meg csak a padlóban fog hőmérsékletet mérni, a levegőben nem, így nem javaslom. A Heatit és Heltun fali termosztátjaiban van levegő- és padlóhőmérő is.
Ha kisakkoztuk a termosztátokat (milyen, melyikből mennyi), akkor folytassuk a kazán és a szelepek vezérlésével majd, arra is több megoldás van! A lényeg ott az lenne, hogy a Home Assistant problémájakor se álljon le a fűtés, de az kapcsolja a kazánt és a köröket.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: Zsombor » 2025.02.27. 01:23

Kedves Dávid!
Nagyon köszönöm a választ!
Igen, eddig Zigbee eszközeim vannak - azt hiszem a széles ezsközválaszték miatt nyitottam erre.
Egy Smlight SLZB-06-t használok (Thread Matter kompatibilis bár nem úgy használom) amiről azt tudom mondani, hogy atom stabil. Eddig nem volt problémám vele.
Ettől függetlenül a műszaki tényeket elfogadom és nyitott vagyok a gépészetet inkább Z-Wave-el vezérelni ezért örömmel veszek minden tanácsot!

A jelenlegi miniPC-m új és célzottan erre használom, Home Assistant OS-t futtatok rajta proxmox-al.

Nincs még Z-Wave-em de örömmel belevágok a bővítésben. A Z-Wave.Me Z-Station ajánlását köszönöm! Azt választom.

A kijelző nélküli termosztátra azért gondoltam mert van egy olyan helység (konyha-nappali-étkező) amit 4 fűtési kör szolgál ki és itt szeretném mind a 4-et mérni de csak 2 zónát alkotni belőle - a 4 mérési ponttal a beszabályzást és monitorozást támogatnám.
Azaz 9 körből 7 zónát szeretnék kialakítani de mint a 9 körnél szerenék mérési pontot. - már mint ezt képzelem el.

Ha jól értem ezt a három, kijelző termosztátot ajánlod - ha nem kell padló szenzor
- Heatit Z-Temp2 (elemes, pára és hő érzékelő, Z-wave 700 chip, relé nélkül - szép)
- Heatit Z-Temp3 (elemes, pára és hő érzékelő, Z-wave 800 chip, relé nélkül - kevésbé szép)
- MCO Home IR2900 (elemes, Z-wave 700 chip, infra vezérlés - közepesen szép)

Midea nem "okos" infra vezérelhető klímák vannak a helységekben - az IR2900 hasznos lenne ha tudná azokat vezérelni ha szüksége.
Kérdés: Az ajánlott termosztátokban vagy 800-as vagy 700-as Z-wave chip van. Az milyen különbséget jelent?

Illetve ha padló szenzor is kellene akkor ezeket a termosztátokat
- Heatit Z-TRM6 (fali szerelvénydobozba, Z-wave 800 chip, relé nélkül, 2 szenzobemenettel - kevésbé szép)
- Heltun Fan Coil (fali szerelvénydobozba, Z-wave 700 chip - kissé overkill a kijelző elsőre)

Kijelző nélküli padló szenzoros mérő - csak padlót mér - nem javasoltad
Úgy se ha van mellé külön nem padló szenzoros termosztát?

Fűtésszabályzó - Heatit Z-Water2 (Z-wave 800 chip)
Ez képes lenne 9 kört, 7 zónát vezérelni és kapcoslódni a termosztátokhoz? - vagy ez részben a fűtésvezérlő feladata? Ez két külön dolog?

Fűtésvezérlő - ebből csak ezt az egyet találtam a weboldalon - MCO Home Multi-relay Controller (MR8-Z)
Ez 8 kört kezel ami nekem épp kevés a 9-ez

Előre is köszönöm ha segítetek tovább lépni a gondolkozásban.
Zsombor

HozzászólásSzerző: David » 2025.02.27. 17:57

Zsombor írta:Ha jól értem ezt a három, kijelző termosztátot ajánlod - ha nem kell padló szenzor...

Ezek ugye ELEMES termosztátok. Az általad kevésbé szépnek titulált Heatit Z-Temp3 az kifejezetten fara való, akár a meglévő fali kapcsolókkal közös soroló keretbe! A Neked tetsző Z-Temp2 jóval vaskosabb, főleg azért, hogy asztalon is meg tudjon állni, ez a falon nem mutat annyira jól, mivel 2,5 cm vastag. A „közepesen szép” MCO alaphelyzetben egy fehér felület, nem világít és látszik rajta semmi, amíg meg nem érinted. Ő is főleg falra való, de egy asztalon fekve is teszi a dolgát. Természetesen minden Midea klímát tud vezérelni infrán keresztül.

Számodra kb. semmi jelentősége, hogy 700-as vagy 800-as a chip. Főleg, hogy a kontrollerben (pl. Z-Station) nem tudok olyanról, hogy bármely gyártónak is 800-as lenne. Egy kicsit gyorsabb, takarékosabb, és nagyobb távolságú a kommunikáció minden újabb Z-Wave generációnál, de a 700-800 között van minden idők legkisebb különbsége (lásd pl. ITT). Mi új termékek után kutatva a 700/800-at egyként kezeljük, lényegtelen, melyik van benne, ha már az 500-asnál nagyobb.
A fali szerelvénydobozba tervezett termosztátok, pl. a Hetit Z-TRM6, mindig tartalmaznak relét is (Te azt írtad, „relé nélkül”), és jellemzően akár 16A-t is képesek leadni, hogy elektromos fűtést közvetlenül tudjanak kapcsolni. A Heltunból sajnos megszűnt (tegnap óta tudjuk) a Heating Thermostat, amit kinéztél az fan-coil vezérlésére szolgál. EZEN hírünkben mutattuk be a következő Heltun termosztát-generációt, de erre még 2–3 hónapot várni kell, hogy elérhető legyen. Így ebben a pillanatban a szerelvénydobozba csak Heatit termosztátot tudunk ajánlani. Van még falon kívüli elemes, de saját relével, de ez a régifajta mechanikus vagy elemes termosztátok lecserélésére készült, amikor a falból két vezeték áll ki, ezeket érinti össze a termosztát, így kapcsolva a kazánt.
Azért nem javasoltam az egy szenzorral rendelkező Heltun High Load Switch-et, mert csak padlót mérni nem igazán érdemes. Azt jellemzően csak ott és azért mérik, ahol nem szabad túlmelegíteni a padlót, mert tönkremegy pl. a fűtőszál. Meleg vizes padlófűtésnél nem tud túlmelegedni a padló, és az érdekes, hogy a szoba hőfoka mennyi, nem a padlóé. Én nem költenék külön padlót mérő és külön levegőt mérő eszközre. Ez úgysem lehet elemes, akkor meg egy szerelvénydobozba való Z-TRM6 és hasonlók olcsóbban jönnek ki és manuális állítási lehetőséget, kijelzőt is kínálnak.
Valóban, egyetlen fűtésvezérlőnk az MCO Home MR8-Z, amit meg is találtál. Fűtésvezérlőnek – lehet kicsit konyhanyelven – azt értem, amely a kazán (esetleg a kazán + keringtető szivattyú) kapcsolását végzi attól függően, hogy melyik zóna kér fűtés. Az MR8-Z-t azért nem javaslom most, mert a tapasztalatok szerint pár hetente lefagy. Van ugyan a gyártónak egy megoldása erre (tegnap írták meg), de nem biztos, hogy akarunk vele kísérletezgetni a vevők rovására, így esélyes, hogy lekerül a kínálatunkból. Amit én javasolnék most, az valami nem okos fűtésvezérlő, mint a Computherm Q4Z, de sok más is van a piacon. Van 4 és 8 körös, de több is, illetve 2 darab 4-körössel lehet egy 8-körös rendszert vezérelni. Egy ilyenre bíznám azt a feladatot, hogy a kazánt/és vagy keringtetőszivattyút (és a szelepeket) kapcsolja, ha valamelyik kör fűtést kér. Bemenetére pl. a már linkelt Z-Water 2 kimeneteit kötném, de lehet vezetékesen rákötni a fali termosztát (pl. Heatit Z-TRM6) 230V-os kimenetét is. Tehát a termosztátok a Z-Wave hálózaton belüli úgynevezett „asszociációval” közvetlenül kapcsolják pl. a Z-Water 2 adott reléjét, amely relé kimenetei pedig „összeérintik” a nem okos fűtésvezérlő adott körének bemenetét. Stabilabb és olcsóbb megoldás a kazánt egy ilyen fűtésvezérlővel indítani a zónák igényei alapján, mint okos relével, a vezérlőközponton futó programmal. Én odahaza éppen most variálom át így a fűtésemet.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: Zsombor » 2025.03.06. 01:07

Kedves Dávid!
Köszönöm ismét az alapos választ!

A mostani kiépítésem:
1db Computherm Q4Z (marad)
3db Coputherm Q3 (cserélem)

A javasolt fejlesztést követően a kiépítés ha jól értem ez lenne:
2db Computherm Q4Z zónavezérlő (1 meglévő + 1 új)
7db Heatit Z-Tem3 (új) termosztát - ha valóban 7 zónát szeretnék
1db Z-Wave.ME Z-Station (új) z-wave vezérlő
1db Heatit Z-Water2 (új) - fűtéskörszabályzó

+ 1db Heatit DIN Transformer 24V (új) tápegység - ezt nem tudom, hogy kell-e valóban így hogy a Q4Z vezérli a szelepeket

A Z-Water2 képes akár 7 termosztátot 7 zónának kezelni?

Teljes a lista?

Előre is köszönöm!
Zsombor

HozzászólásSzerző: David » 2025.03.06. 14:52

Zsombor írta:...A javasolt fejlesztést követően a kiépítés ha jól értem ez lenne:
2db Computherm Q4Z zónavezérlő (1 meglévő + 1 új)

Igen, a 7 (független) kör miatt a mostani 4-es kevés. Alternatívaként vehetsz egy ILYET, ami eleve 8-körös változatban is van. Magyarországra egy román webshop ad el ebből (bruttó 20 ezer forint körül), de az Aliexpress 9 ezer alatt kínálja, ha mersz/szeretsz ott vásárolni.
Zsombor írta:7db Heatit Z-Tem3 (új) termosztát - ha valóban 7 zónát szeretnék

Z-Temp3 a neve, vélhetően csak elírtad. Vagy az MCO Home IR2900, ahogy beszéltük, ha elemesek jöhetnek csak szóba. (Közben a Heatit Z-Temp2 már megszűnt.)
Zsombor írta:1db Z-Wave.ME Z-Station (új) z-wave vezérlő

Igen, Z-Wave, Zigbee, Buletooth, Thread egyben.
Zsombor írta:1db Heatit Z-Water2 (új) - fűtéskörszabályzó

Akár igen. A lényeg, hogy szükséged van összesen 7 darab Z-Wave-es relére (egyben vagy több termékben is lehet ez a 7 relé), amelyeket a termosztátok közvetlenül (Z-Wave asszociáció) is tudna utasítgatni, nem kell a vezérlőközpont hozzá. Ez a 7 relé kapcsolja a fűtésvezérlő bemeneteit, zónáit. Ha a Computherm-et használod, akkor úgy látom, ahhoz szárazkontakt relé kell, a T1–T4bemenetek 2–2 lábát kell összeérinteni. A kínai amit említettem fentebb az viszont 230V fázist vár a termosztátbemenetein, de természetesen egy szárazkontakt relé is kapcsolhat fázist, ez nem gond. A kiszemelt Z-Water2 szárazkontaktos reléket tartalmaz, az tehát megfelelő mindkét fűtésvezérlőhöz.
De alternatíva lehet a Z-Water2 helyett 2 darab Heltun Quinto is. Ebből kettő ugyanis olcsóbb, mint a Z-Water2, és 9 helyett 10 reléd lesz. Ráadásul ezek a relék akár 5A áramerősséget is tudnak kapcsolni, így nem csak fűtésszelepekhez elegendőek. Tehát a 10-ből 7 relével fűtésszelepet kapcsolsz, a maradák 3-mal meg kb. bármit, mondjuk világítást.
Zsombor írta:A Z-Water2 képes akár 7 termosztátot 7 zónának kezelni?

A Z-Water2 egy relésor. Nem „kezel” semmit. A 9 reléjét hozzá lehet asszociálni akár termosztátokhoz is. Így vagy egy másik Z-Wave eszköz (pl. egy termosztát), vagy az okosotthon központ kapcsolgatja a reléit.
Zsombor írta:Teljes a lista?

Igen, a 24V-os tápegységre nincs szükséged a fentiekhez, ha 230V-os fűtésszelepeket veszel.
David

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!