Mit válasszak?

Vásárlás előtt itt teheted fel kérdéseid a Távvezérlés.hu-n található termékekkel kapcsolatban. Ebbe a topikba minden regisztrált tag témát nyithat és hozzászólást írhat, a többi "regisztráltaknak" jelzésű topik viszont csak vásárlóink számára érhető el termékregisztráció után.
Fórum szabályok
Szabadon írható moderált topik, itt minden regisztrált fórumtag írhat hozzászólást - de a hozzászólás csak jóváhagyás után jelenik meg.

Re: Mit válasszak?

HozzászólásSzerző: thomeee » 2018.07.31. 11:38

És melyik vezérlőközponthoz lehetne a legegyszerűbben megírni az egyéni vezérlést az említett árnyékolókhoz?
Vagyis, melyiket ajánlanátok? Plusz világítást és tolókapu nyitást is szeretnék vezérelni vele.
thomeee

HozzászólásSzerző: T800 » 2018.08.01. 09:50

Szia!

Zipato központok programozása felhasználóbarát. Szóval: Zipatile, Zipabox vagy Zipamicro.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Hasta La Vista, Baby!
T800

HozzászólásSzerző: T800 » 2018.08.01. 23:09

T800 írta:Szia!

Zipato központok programozása felhasználóbarát. Szóval: Zipatile, Zipabox vagy Zipamicro.

Elnézést, a te 433 rendszeredhez nincs információnk, hogy milyen központ szükséges. Bizonyosan olyan, ami támogatja az adott frekvenciát. Azt hittem, hogy arra vagy kíváncsi, melyik központ programozható egyszerűen. :?
T800

HozzászólásSzerző: thomeee » 2018.08.08. 19:31

Akkor sajnos még nem kerültem közelebb így a válaszhoz, hogy vajon melyik vezérlő egység lenne az ideális választás. :)
Esetleg olyanok lehetnének még a döntési tényezők, mint:
- Melyiket a legegyszerűbb programozni/customizálni?
- Ár/érték arányban melyik a legjobb?
- Melyik támogatja a legtöbb szenzort/protokollt?
- Melyik a legmegbízhatóbb?
- Melyikhez a legjobb a support (avagy melyiket fejlesztik a legjobban, leggyorsabban)?

Tudnátok ezekben a kérdésekben segíteni vagy véleményt mondani? :)

Előre is köszi!
thomeee

HozzászólásSzerző: David » 2018.08.08. 20:56

thomeee írta:...Tudnátok ezekben a kérdésekben segíteni vagy véleményt mondani?

EZT javaslom elolvasni!
A kérdéseidre nem igen lehet objektív választ adni. Érdemes lenne megnézni mindegyik kezelőfelületét, mobil alkalmazását, melyik szimpatikus Neked, melyik esik kézre már első ránézésre is. A programozás grafikus panelekkel működik mindenhol, nagy különbség nincs köztük. Az ár/érték arány is teljesen egyedi, kinek mi értékes a meglévő funkciók közül. A legtöbb eszközt a VERA-k támogatják, a gyártó csak központot kínál, így létkérdés neki, hogy minél több eszközt támogasson, illetve minden erőforrását erre koncentrálhatja. Megbízhatóságban sem igen látunk különbséget, aki nem megbízhatót gyártott, az már nem létezik. A support lehet talán a legfontosabb, viszont ez meg hullámzó, illetve rajtunk keresztül tudsz segítséget kérni mindhárom gyártónktól.
Valami ilyesmit tudnék mondani:
Fibaro: a legtöbb embernek tetsző, látványos grafikus kezelőfelület. Sok egyéb eszközt is gyárt a cég, így azokkal mindig bizonyosan hibátlan lesz a kompatibilitás. Tehát ha sok Neked tetsző eszközt találsz a Fibaro kínálatában, akkor vélhetően nagyon kevés kérdésed és kompatibilitási problémád lesz. A Home Center 2-t programozhatod akár LUA nyelven is, profik így kb. mindent meg tudnak valósítani, amit csak egy programozási nyelvvel lehet.
Zipato: igen kedvező áron már kapsz tőlük teljesen jól használható központot, ráadásul jelenleg csak nekik van érintőképernyővel egybe épített, sokaknak ez nagyon hasznos a bejárati ajtó mellett. Könnyen össze lehet kötni több és különböző Zipato központot (bár ehhez már Premium licenc kell), így hatlamas épületekben is használható. Egyedülálló módon, hardvermodulokkal bővíthető, így nagyon sok mindenhez (pl. KNX, 433 MHz) illeszthető. Hamarosan teljes magyar nyelv lesz benne (dolgozunk rajta már egy ideje).
Vera: a legtöbb eszköz – beleértve audió/videó berendezéseket is – kompatibilis vele, különböző szoftveres plugin-eken keresztül. Világszerte nagyon sokan fejlesztenek ilyeneket házilag is, nem csak a gyártó. Kezelőfelülete nem különösebben csicsás és színes, inkább elegáns és letisztult, sokaknak ez jön be. A legkisebb modellben is van már LUA, a Vera Plus-ban és Secure-ban pedig Bluetooth, Wifi és Zigbee is, így nagyon sok, gyakran a Z-Wave-esekenél olcsóbb eszközöket is kezel, így esetenként olcsóbban oldható meg az adott feladat.
Szóval azt érdemes végiggondolni, mely képességekre lehet majd szükséged, és melyik az a központ, ami ezeket leginkább tudja. De az általunk kínálatak közül egyikkel sem tudsz nagyon mellé nyúlni.
Távvezérlés.hu adminsztrátor – Én vagyok David! Különleges vagyok! Egyedi vagyok!
David

HozzászólásSzerző: johndeere » 2018.11.22. 21:32

Kedves tapasztalt Szakik!

Telefonos javaslatotoknek megfelelően itt kérdezek. Komplett rendszerben gondolokodom. Riasztó, automatizálás, kaputelefon - intercom, beléptető.

Vera Secure és Zipato Zipatile vezérlőközpontok tűnnek megfelelőnek, mivel több protokollt is tudnak. Ez fontos a későbbi bővítések miatt.

Kaputelefon esetén a Fibaro egyetlen borsos árú termékét találtam. Van-e alternatív, olcsóbb megoldás?

A víz és gáz elzárására a karos szelepzárót gondoltam a megfelelő szenzorokkal. Tulajdonképpen ez az egy követelmény, ami miatt kénytelen vagyok okosotthon rendszerben gondolkodni. Minden mást meg tudnék oldani egyszerűbb linuxos rendszerekkel, a szelepek karos elzárására viszont más, szimpatikus módot nem találtam. A wifi-s szelepekben nem bízom, mert ha a router elakad, nincs zárás...

Vera esetén milyen kezelőpanelt ajánlotok a ki- és beriasztás, egyszerű felhasználói kezelőpanel szerepre? Távirányító, RFID kártya is lenne ettől függetlenül.
A Zipatile elég komplex megoldásnak tűnik, de Androidos. Kicsit nyugtalanít, ha mindent "rábízok" és netán lefagy, akkor egyszerre szűnik meg minden - a szelepek elzárása is. Tapasztalatok?

A Vera üzembiztosabbnak tűnik. Van neki vezetékes szenzorbekötési lehetősége? Mert nem láttam, de használnám ha lenne.

Sok kérdés helyett inkább írok egy listát, amire javaslatokat kérek szépen.
- Vezérlőegység, ami nem (csak) felhőben tud működni, tehát WAN kapcsolat nélkül is ellátja feladatát lokálisan, illetve SIM kártyát kezel (akár 4G/3G vagy SMS küldés miatt)
- kaputelefon, beléptetési lehetőséggel (RFID, ujjlenyomat, távirányító és/vagy kód)
- kaputelefon beltéri megjelenítés (nem telefonon, hanem hagyományos módon, panelen)
- szenzorok: mozgás, nyitás, füst, víz (elem-akku státuszjelentéssel, állapotjelentéssel)
- szirénák
- szelepvezérlő
- távirányító, RFID,
- egy olyan interfész, ami a jelenlegi riasztó távfelügyeleti GSM kommunikátorát aktiválja riasztáskor. Programozható riasztó emulátor...?

Tudom, hogy ez túlmutat az általános világításvezérlős igényeken, tudom, hogy nincs MABISZ, de mégis...

Előre is köszönöm! Üdv!
johndeere

HozzászólásSzerző: T800 » 2018.11.25. 00:26

Szia!

Zipatilet javasolnám a fenti igényekhez, https://www.doorbird.com kaputelefonokkal kompatibilis. RFID és lenyomatolvasó csak RS485 valamint wiegadn protokolon érhető el, jelenleg nem illeszthető egyik rendszerbe sem. Zipatonak létezik egy RFID olvasóval ellátott számlap, ez viszont csak beltéri használatra alkalmas. 3g backup funkció zipabox központnál érhető el kiegészítő opcióként.Javasolt lehet egy olyan router, ami támogat simkártyát is arra az esetre, ha vonalas internet szünetelne. Lokálisan vezérelhető a Tile, programozásnál szükséges WAN kapcsolat, mivel az interpreter központi szerveren fut. Zipato központ használható riasztó központként is, ha oylat szeretnél amit a MABISZ elfogad, akkor PARADOX vagy DSC márkák közül válassz, jelenleg ezeket lehet integrálni a rendszerbe.
T800

HozzászólásSzerző: oliver19 » 2018.12.03. 17:13

Kedves Távvezérlés.hu! Épülő házunkat szeretnénk részben okosotthonná tenni, ami a riasztórendszert, a klímaberendezést, a fűtést és a világítást érintené. Ezzel kapcsolatosan lennének kérdéseim: létezik-e az alább felsoroltakat tartalmazó "csomag", kb. milyen költségekkel járna ezek kialakítása, mely eszközökkel kompatibilisek az okosotthonhoz szükséges termékek?
Válaszukat előre is köszönöm.
Olivér
oliver19

HozzászólásSzerző: T800 » 2018.12.09. 00:57

Kedves Olivér!

Ez egy elég komplex kérdés. A termékek konkrét kiválasztása túlmutat egy e-mailes vagy fórumos kérdés megválaszolásán, mert nagyon sok körülményt kell megismernünk a helyes döntéshez.

Kérlek e-mailen, vagy telefonon egyeztessünk egy időpontot, hogy mikor tudunk személyesen ezt átbeszélni!
T800

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2018.12.09. 18:32

A most épült de már bevezetékelt lakásomban a világítást szeretném okosítani. Sajnos a villanyszerelő a kapcsolókhoz nem vitt nulla vezetéket csak fázist. Ez kizáró ok e kapcsoló mögé helyezhető switch modul telepíthetőségéhet? Viszont a kapcsolók nagy részéhez vitettem bus kábelt ami sorosan összeszedi a kapcsolókat és egy központi helyre viszi. Van e lehetőség így okosítani a rendszert?
CsJozsi

ElőzőKövetkező

Vissza: Kérdezz, segítünk eldönteni melyiket vedd meg!