Mozgásérzékelő

Mozgásérzékelő

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2020.10.11. 18:45

Légy szíves megírni, hogy milyen beállításokkal tudom rávenni a mozgásérzékelőt, hogy a helységbe belépve felkapcsolja a villanyt majd egy perc múlva le. A hagyományos sceneket próbáltam de ezek szerint rosszul. Fibaro termékekről beszélünk.
Köszi
CsJozsi

Re: Mozgásérzékelő

HozzászólásSzerző: R2-D2 » 2020.10.12. 15:01

CsJozsi írta:milyen beállításokkal tudom rávenni a mozgásérzékelőt, hogy a helységbe belépve felkapcsolja a villanyt majd egy perc múlva le.

A Fibaro rendszer esetében ezt az automatizmust két scene segítségével valósíthajuk meg.

Első scene-ben ha a mozgásérzékelő mozgást érzékel felkapcsoljuk a világítást:
Kép

Második scene-ben ha a mozgásérzékelő nyugalmi állapotba kerül (nincs már mozgás), akkor elkezdődik a késleltetés, és ha a késleltetés elteltével is nyugalmi állapotban van a mozgásérzékelő állapota, akkot kikapcsolásra kerül a világítás:
Kép
Távvezérlés.hu adminsztrátor
R2-D2

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2020.10.14. 19:59

Megcsináltam a scene-t ahogy leírtad de sajnos nem úgy működik ahogy kellene. A villanyt felkapcsolja és kb 10-15 másodperc múlva lekapcsolja ha megmozdulok és utána nem is kapcsolja fel csak ha kimegyek majd kis idő mulva bejövök de olyan is előfordul hogy dupla kattanást hallok a kapcsolóból és nem kapcsol fel. Mivel korábban is mindenféle beállításnál is szinte ugyanezt csinála nem lehet, hogy a double switch modul az oka esetleg? Mert sehogy sem akar működni.
CsJozsi

HozzászólásSzerző: R2-D2 » 2020.10.16. 14:06

CsJozsi írta:Megcsináltam a scene-t ahogy leírtad de sajnos nem úgy működik ahogy kellene

Kérlek, ellenőrizd, hogy egyéb logikák befolyásolhatják-e a vezérlést, ha igen azokat kapcsold ki! A logika amit átküldtem jó, nálam megelelően működik!
CsJozsi írta:ha megmozdulok és utána nem is kapcsolja fel csak ha kimegyek majd kis idő mulva bejövök de olyan is előfordul hogy dupla kattanást hallok a kapcsolóból és nem kapcsol fel.

A mozgásérzékelő újratriggerelését a paraméterek befolyásolhatják. Kérlek, ellenőrizd a mozgásérzékelő (retriggering vagy blind time, különböző márkáknál eltérő elnevezés lehet) paramétereit, és szükség esetén módosítsd alacsonyabb értékre, hogy gyorsabban reagáljon! Véleményem szerint 10–15 másodpercnél alacsonyabb érték megadása felesleges, és csak gyorsabb elemmerülést eredményez.
R2-D2

HozzászólásSzerző: bodo01 » 2020.10.25. 07:32

A mozgás érzékelőt programozhatjuk:
1. mozgás érzékelőnek: amikor az érzékelő mozgást érzékel akkor a kapcsoló kapcsoljon fel - várjon 60 másodpercet - majd kapcsoljon le.
ugye itt az történik hogy amikor a mozgás érzékelő "mozgás" állapotba kerül felkapcsolja a kapcsolót a felprogramozott idő után pedig lekapcsolja. A rutinba nincs egyéb feltétel beállítva.
2. jelenlét érzékelőnek: itt már két rutint kell használnunk, amikor az érzékelő mozgást érzékel akkor a kapcsoló kapcsoljon fel. A második rutin amikor a mozgás érzékelő "nincs mozgás" állapotba kerül - várjon 60 másodpercet - a kapcsoló kapcsoljon le.
A különbség annyi, hogy az elsőnél mozgás érzékelésre felkapcsol a kapcsoló a beállított idő után pedig lekapcsol. A másodiknál mozgás érzékelésre felkapcsol a kapcsoló, amíg a mozgás érzékelő előtt mozgás van addig felkapcsolva is marad Ha nincs mozgás akkor indul el az időzítő, a letelt idő után pedig lekapcsol.
Gyakorlatban az elsőt pl. egy folyosón tudom elképzelni, a másodikat mondjuk wc-be vagy egy raktárba.
bodo01

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2020.11.29. 22:39

Ez remek, értem a lényeget, de hogyan programozom mozgásérzékelőnek és hogyan jelenlét érzékelőnek?
CsJozsi

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2020.11.29. 22:45

A következő a problémám: egy helyiségben van egy mozgásérzékelő ami kapcsolt egy lámpát fel és le de a scene-k nem jól működtek ezért letöröltem őket. Viszont jelenleg az van, hogy kézzel felkapcsolom a lámpát és egy perc múlva lekapcsol. Korábban volt ilyen beállítva de letöröltem azt is. Hogyan tudom kideríteni ,hogy hol maradhatott benne ez a funkció? Mert ha beállítok egy felkacsolást akkor nem várja ki az egy percet hanem mozgásra lekapcsol. Ha nincs beállítva scene akkor egy perc és lekepcsol. Megőrülök tőle.
CsJozsi

HozzászólásSzerző: R2-D2 » 2020.11.30. 16:29

CsJozsi írta:kézzel felkapcsolom a lámpát és egy perc múlva lekapcsol….Mert ha beállítok egy felkacsolást akkor nem várja ki az egy percet hanem mozgásra lekapcsol.

Továbbra is Fibaro központi egységről beszélünk?
Mert ebben az esetben a jeleneteket kell egyesével ellenőrizni, és megkeresni hol maradt benne egy kikapcsoló jelenet. Ha törlésre kerül a jelent, akkor nem tud bent ragadni ilyen vezérlés. Azt tudom elképzelni, hogy duplikálva került létrehozásra, vagy valamiért mégsem került törlésre.
Ami a logikától független, de még beleszólhat a vezérlésbe, ha asszociációs összerendelést hoztál létre a világítási kör vezérlő modulja és a mozgásérzékel között. Ezt az összerendelést az eszköz "advanced" menüjének “association" beállításainál tudod ellenőrizni. Ha ott látsz bepipálva összerendelést, akkor vedd ki azokat, majd "save". Ezután pedig a mozgásérzékelőn kell "wake up" kommunikációt végrehajtani.

CsJozsi írta:Ez remek, értem a lényeget, de hogyan programozom mozgásérzékelőnek és hogyan jelenlét érzékelőnek?

A legelső kérdésedre válaszban küldtem két képet. A scene-ekben láthatod a jelenlét érzékelős megoldást:
1.,Mozgás esetén azonnal bekapcsol a lámpa.
2.,Ha a mozgás megszűnik, akkor elindul az általunk megadott késleltetés (esetünkben 60 sec) és ha ez idő alatt nincs ismételt mozgás a lámpa lekapcsol.

Tehát ha x-másodpercen belül mozgás történik, akkor a világítás folyamatosan égve marad.
Mivel a mozgásérzékelő a triggere a vezérlésnek, így az egy helyben tartózkodó személy jelenlétét nem tudja érzékelni.
Ha ilyen igény merül fel, oda kontaktus kimenettel rendelkező jelenlét érzékelő szenzort kell alkalmazni (kombinált érzékelők, nagyon drága eszköz), és egy kontaktus bemenettel Z-Wave-esíteni azt.

Sima mozgásérzékelős vezérlést pedig az első logikát kiegészítésével tudjuk megoldani. Hozzuk létre az első logikát, majd folytassuk egy "and"-el, majd hozzuk létre a lámpa "turn off" parancsot egy tetszőleges időtartamú késleltetéssel.
Itt viszont nincs további vizsgálat, amint a késleltetés véget ér a lámpa lekapcsolódik mindentől függetlenül.
R2-D2

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2022.02.14. 12:34

Szia, milyen mozgásérzékelőt tudnál ajánlani kültérre ami a Fibaro központtal kommunikál? A terasz világítást szeretném kapcsoltatni egy dimmer modulon kreresztül. Köszi előre is.
CsJozsi

HozzászólásSzerző: CsJozsi » 2022.02.14. 20:59

Milyen javaslatod lenne arra ha egy terasz esti megvilágítását akarom megoldani úgy, hogy a terasz bármelyik végéről indulok felkapcsolódjon a terasz világítás? A tippem két mozgásérzékelő de hátha van más megoldás is.
Üdv.
CsJozsi

Következő

Vissza: Világítás